| |
Se
fler recept i Many Ways receptbok Läcker
mat med lite fett. Det är inte svårt
att hålla vikten om man vet hur mycket fett det finns i de vanligaste livsmedlen.
Ät inte mer än 30 g fett om dagen.
Vi bjuder på snabb,
lätt och läcker mat för både vardag och fest. Maten vi äter
på lunchen innehåller mer och mer dolt fett. Vart tog nyckelhålsluncherna
vägen? Vi tror att vi äter smalmat men i själva verket är
det riktiga fettbomber. En sallad med salladssås är inte att rekommendera.
Salladssåsen kan vara en fälla. Både mellanmål och snabbmat
står för en stor del av fettintaget. De flesta är inte medvetna
om detta.
Många köper magra produkter för att äta
dubbelt så mycket vilket inte är någon vits. Det ger snabbare
hungerkänsla. Man vänjer sig att äta stora portioner.
En
gräddig potatisgratäng innehåller ca 5 gånger mer fett än
örtgratäng. Väl värt att tänka på.
Ett
fettfattigt alternativ till nötter är kastanj.
Några nästintill
fettfria livsmedel är alla grönsaker, örter, kryddor, alla frukter
utom avocadon, bär, alkoholfria drycker, honung, socker.
Livsmedel
med låg fetthalt är couscous, ris, pasta, potatis, gryn, mjöl,
lättfil, lättmjölk, keso, kesella, messmör, kastanj.
Fettbomber är wienerbröd, kakor, skorpor, gräddprodukter, ost,
matfett, gröna oliver, nötter, avocado, choklad, kakaopulver, chips.
Saltbakade Kastanjer Häll
grovt salt i en ugnsform. Snitta kastanjerna i toppen med en vass kniv ovh ställ
dem på saltbädde. Rosta i ugn 200-225 grader ca 30-40 min. Servera
dem varma. Dra av skalet och ät fruktköttet med lite salt. 1,5 g fett
per 100 g. Färgglad Blomkål med currysås
4 pers 8 g fett per portion 1
Blomkålshuvud (vitt, gulgrönt eller brunröd) 1 tsk salt
1 purjolök 3 morötter 2 msk olivolja 1 tsk curry 2 dl
grönsaksbuljong saft av 1 apelsin salt och svartpeppar Dela
Blomkålshuvudet i mindre buketter och ångkoka i lättsaltat vatten.
1 liter vatten till 1 tsk salt. Skölj och strimla purjolöken på
snedden. Skala morötterna och skär i tunna skivor. Fräs purjolöken
och morötterna i oljan och tillsätt 1 tsk curry. Rör om och späd
med grönsaksbuljong och apelsinsaften. Låt småputtra ca 5 min.
Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg blomkålen på ett fat
och häll över såsen. Servera med ris eller ett bröd. | |

Örtpotatisgratäng
4 pers 12 g fett per portion 225 grader
1 kg potatis 2 gula lökar 2-3 skivade
vitlöksklyftor 1 msk olivolja 3 msk färsk timjan eller 2 tsk
torkad salt och svartpeppar 3 dl grönsaksbuljong 2 msk tartexpastej
med tomat 3 msk finklippt persilja Skala och skiva
potatis och lök. Olja en ugnsform och varva potatis och lök med vitlöksklyftor,
timjan, salt och peppar. Koka upp grönsaksbuljongen (vatten med pasta eller
tärning) och tillsätt tartex. Rör om så den smälter.
Häll buljongen över gratängen och grädda ca 40-45 min. Strö
över timjan eller persilja. Dagobertbaguette
4 pers 7 g fett per portion 250 grader grill
1 stor baguette 2 msk fransk osötad senap 250 g
Quorn 3 msk kapris 1 msk citronsaft 1,5 dl hackad persilja 1,5
dl kesella 2 dl ruccolasallad eller vanlig sallad 2 röda skivade
paprikor svartpeppar Dela baguetten på mitten.
Lägg ev brödet under grillen en halv minut. Stryk senap på undre
halvan. Skär Quornbitarna i mindre bitar och tillsätt kapris, citronsaft,
persilja och 1,5 dl kesella. Rör om. Lägg salladen på senapsbädden
och därefter Quornröran. Överst potatisskivor och paprikaringar.
Lägg på övre halvan. |