Se
fler recept i Many Ways receptbok Pastasoppa
med flytande bönor 4 port
4
port pasta 2 dl red kidneybönor (finns på burk) 2 msk olivolja
1 gul lök 2 pressade vitlöksklyftor 10 cm squash 150 g tomater
l gönsaksbuljong 4 msk klippt persilja 3 msk färsk skuren basilika
1 tsk örtsalt 2 krm svartpeppar 8 hyvlade skivor av parmesanost 2
dl yoghurt Sallad: 4 dl skuren sallad 4
dl skuren vitkål 4 dl riven morot Några droppar olivolja
Några kvarnvarv svartpeppar
Gör så
här: Skala och skär löken i fina bitar. Skala och skiva vitlöken
tunt. Tärna squashen och tomaterna. Värm olivoljan och fräs lök,
vitlök, squash och tomater några minuter. Tillsätt buljong, persilja,basilika,
salt och svartpeppar och låt koka ca 10 min. Häll i kidneybönorna
i sitt spad och 4 portioner pasta. Låt koka tills pastan är al dente (lite
motstånd). Servera med parmesanskivor och några klickar yoghurt. Servera
sallad till. Turkisk
ugnsbakad soppa 4 port 200 grader
1 brk kikärtor eller 30 g torkade 40 g matvete 1
lök 1 morot 2 skivade tomater 1 röd chilifrukt eller 0,5 tsk
chilipeppar 8 dl grönsaksbuljong 2 msk tomatpuré 3 msk olivolja 1
msk sesamolja 1 msk torkad oregano 1 msk torkad körvel 0,5 tsk
spiskummin 0,5 msk koriander 0,5 tsk kane
Gör
så här: Blötlägg kikärtorna
över natten. Häll bort vattnet. Skala och skiva lök och morötter.
Klyfta tomaterna. Dela chilifrukten och tag bort kärnor och hinnor. Skiva
den mycket tunt. (Tvätta händerna noga). Blanda grönsaksbuljonen
med resten av ingredienserna. Lätt allt i en lergryta eller eldfast gryta.
Lägg på ett lock. Ugnsbaka ca 1 tim.Kontrollera då och då
att soppan inte torkar ut, tillsätt i så fall lite extra buljong. Om
soppan är för tjock späd med vatten och smaka av med kryddorna
som ingår i receptet.
| |

Ratatouillesoppa
4 port
4 msk olivolja 1
aubergine 1 squash 1 gul lök 1 röd paprika 1 grön paprika 500
g krossade tomater 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar 1
l vatten 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk färsk oregano eller
1 tsk torkad 1 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad 1 dl penne
pasta salt efter smak 1 dl hyvlad parmesan
Gör
så här: 1. Skiva
auberginen i 1 cm tjocka skivor. Salta båda sidorna och låt dem stå
minst 10 min. Skölj sedan av skivorna och skär dem i mindre bitar. Skala
och skiva löken tunt. Skär squashen i skivor och dela dem i mindre bitar.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. 2.
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken mjuk någon minut.
Tillsätt aubergine, squash, lök och paprika och fräs under omrörning
ca 5 min. 3.Tillsätt
tomater, buljongtärningar, vatten, vitlök, och kryddor. Låt alltsammans
koka upp och sänk därefter värmen. Låt soppan småkoka
ca 5 min. Tillsätt pastan och låt soppan puttra ytterligare 15 min
eller tills pastan känns lagom mjuk. Smaka av med lite salt om så önskas.
Späd eventuellt med mera vatten. Servera soppan med parmesan och lite färsk
oregano. 

|