Se
fler recept i Many Ways receptbok Kryddor
är pricken över i. Receptdelen Läs
mer om Basilika,
Persilja, Dill och Citronmeliss Couscous-sallad
med basilika 4 portioner couscous 2 pressade
vitlöksklyftor 8 inlagda torkade tomater 10 urkärnade svarta
oliver 4 msk olivolja 1 msk balsamvinäger 0,5 tsk sambal oelek
3 msk fint strimlad färsk basilika salt och svartpeppar efter smak
Koka couscous enligt anvisning på paketet. Pressa
ner vitlöksklyftorna. Skiva tomaterna och oliverna. Blanda till en sallad
och tillsätt olivolja, balsamvinäger och alla kryddor. Smaka av med
salt och svartpeppar. Låt salladen stå och ta smak några minuter. Matig
sallad med örtvinägrett Friseesallad eller
någon annan sallad 6 mogna tomater 200 g Grekisk fårost t.ex
fetaost 16-20 Salladskapris eller gröna oliver Skölj
och/eller skär alla ingredienserna och blanda till en sallad. Örtvininägrett
1 tsk osötad senap 1 msk balsamvinäger
1 msk äppelcidervinäger 1 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar efter smak 1 msk finhackad dill 1 msk finhackad citronmeliss
Blanda alla ingredienser utom de färska kryddorna.
Mixa eller skaka kraftigt. Ljumma dressingen något och tillsätt de
färska kryddorna. Häll såsen över salladen och servera genast.
Gott med ett bröd till. Bakad småpotatis med
avocadocreme 225 grader 16 små potatisar
grovt salt 2 små avocado 2,5 dl lätt creme fraiche 2 msk
olivolja 2 msk fint skuren basilika 1 msk citronsaft 2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar efter smak Tvätta,
torka och olja in potatisen. Ställ dem på en saltbädd. Pricka
lite hål med en gaffel. Ugnsbaka ca 30 min. Gör under tiden avocadocreme.
Mosa alltsammans väl och smaka av med salt och svartpeppar. |
Pasta
med pestovarianter: Koka valfri pasta enligt anvisning
på förpackningen Pestosås med
basilika: 1,5 dl basilikablad 25 g mandel eller pinjenötter
2 msk riven parmesan 2 pressade vitlöksklyftor 1 dl olivolja
2 msk citronsaft salt och svartpeppar efter smak. Kör
alla ingredienser i en mixer till en slät sås. Smaka av med salt och
svartpeppar. Blanda pestosåsen i den vama avrunna pastan. Servera genast. Inlagda
tomater med persilja 10 Inlagda soltorkade tomater
4-6 msk olja från tomatinläggningen 2-3 msk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor 3 msk persilja salt och svartpeppar efter
smak. Kör alla ingredienser i en mixer till en
slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Serveras med riven parmesanost. Ruccolasallad
och dill 1 ruccolasallad 25 g mandlar
eller pinjenötter 4 msk dill 3 msk vitvinsvinäger 1dl olivolja
salt och svartpeppar efter smak Kör alla ingrdienserna
i en mixer till en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar. Serveras
med riven parmesanost. 
|